Näin osallistut iltarasteille

Tervetuloa Kouvolan Sanomien iltarasteille & Keskilaakso-Rasteille

• Vältämme käteisen rahan käyttöä. Tutustu Rastilippu-palveluun ja maksa kertamaksu sen kautta.

• Jokainen suunnistaa ja liikkuu maastossa omalla vastuullaan. Hanki tarvittaessa kuntosuunnistajan vakuutus. Käytä vakuutuksen ostossa tunnusta 152, niin tuet Kouvolan Sanomien iltarastien ja Keskilaakso-Rastien toimintaa.

• Pukeudu sään mukaan ja ota mukaan tarvittaessa vaihtovaatteet. Varajalkineet on hyvä olla mukana kuivallakin säällä, sillä metsässä jalat kastuvat helposti kelillä kuin kelillä. Sadesäällä kannattaa käyttää karttamuovia.

• Tutustu ennen lähtöä tapahtuman yleisiin ohjeisiin, jotka ovat iltarastivaunun ilmoitustaululla (vakuutus, koirat, yms).

• Tutustu mallikarttoihin ja valitse itsellesi sopiva rata taitosi ja kuntosi mukaan. Kysy tarvittaessa ohjeita ja neuvoja ratamestarilta. Ratamestari on tehnyt radat, joten hän tietää mitä on tarjolla.

• Iltarastit eivät ole kilpailu ja radan saa suunnistaa ”omaan tahtiin”. Jos et halua aikaasi julkaistavan, ilmoita se kun ilmoittaudut.

• Pelastussuunnitelma edellyttää, että järjestäjillä on tiedossa osallistujien nimet. Jos et halua nimeäsi julki, kerro se kun ilmoittaudut.

• Kaikki suunnistajat käyttävät emit-korttia. Jos sinulla ei ole omaa korttia, lainaa kortti. Pyydä tarvittaessa ohjeet emit-kortin käyttöön. Kortin avulla saadaan tieto siitä, ketkä suunnistajat ovat yhä palaamatta maastosta.

• Maksa karttamaksu (liikuntasetelit, kausikortti, sarjalippu, firmalaskutus, Rastilippu). Vältämme käteisen rahan käyttöä. Suorita karttamaksu siis käteisen sijaan etukäteen Rastilippu-palvelussa.

• Nollaa emit-kortti lähdössä. Muista leimata myös maalileimasimessa.

• Muista aina ilmoittautua kun olet palannut metsästä – myös silloin kun keskeytit!

• Jos otit ajan, käy piirtämässä tai tallentamassa oma reittisi reittihärveliin. Voit verrata omaa ja muiden suorituksia toisiinsa. Reittipiirrokset ovat tärkeää palautetta ratamestareille. Helppo tapa parantaa omia suunnistustaitoja on verrata sitä reittihärvelissä muiden tekemiin ratkaisuihin.

• Suunnistusliitto suosittelee, ettei koiria vietäisi kuntosuunnistustapahtumissa maastoon. ”Koiran mukana olo saattaa herättää pelkoa muissa suunnistajissa ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita maastossa, etenkin rastien läheisyydessä, vaikka koira olisi kytkettynä. Myös maanomistajat ja metsästysoikeuden haltiat saattavat suhtautua kielteisesti koirien mukaan ottamiseen, mikä voi vaikeuttaa maastonkäyttölupien saamista suunnistustapahtumiin.” Noudatamme tältä osin Suunnistusliiton ohjeistusta. Lähde: https://www.suunnistusliitto.fi/2014/02/suunnistusliitto-suosittelee-ettei-koiria-oteta-mukaan-maastoon-kuntosuunnistustapahtumissa/

Muistakaa kielletyt alueet sprinttisuunnistuksessa:

kielletyt-alueet-2012-228x300”Saako tästä mennä?” – Kartta kertoo sen yksiselitteisesti. Viereisessä kuvassa on kerrottu ne alueet ja kohteet, joiden yli ei saa mennä.

Yleisohjeena toimii se, että jos et tiedä onko jostain sallittua mennä vai ei, älä mene.

Näistä ”tärkein” on oliivinvihreä ’Kielletty alue’. Se on piha-aluetta ja se on erittäin kiellettyä olipa se pinnaltaan mitä tahansa. Älä mene pihoille.

Tummanvihreä eli ’Läpipääsemätön kasvillisuus’ voi olla pusikkoa, mutta se voi olla myös matala kukkapenkki. Vaikka siitä pystyisi hyppäämään yli, se ei ole sallittua. Varsinkin keväällä kasvustot ovat vielä harvoja ja ”kuihtuneen näköisiä”. Jos ne on merkitty tumman vihreällä, niiden yli ei saa mennä vaikka siitä hyvin pääsisi.